Munkatapasztalatok – Fru és Égyi

Sajnos mivel az én helyzetem továbbra sem megoldott munka terén (bár most két interjúról várok visszajelzést), ezért a saját munkahelyem helyett Fru és Égyi tapasztalatairól fogok mesélni.

Fru egy szép 5*-os hotelben van most full time switchboard operatorként, vagyis a különböző mellékekre kapcsolja a hívásokat, plusz mellette ad hoc irodai feladatokat végez. Ez egy viszonylag nyugis munka, hamar bele lehet szokni, viszont mondta, hogy a fő probléma az volt, hogy semmilyen formális betanítás (induction) nem volt adva a cég részéről. Nem, ülj be, és kapcsold máris a hívásokat. Ez abból a szempontból érthető, hogy nagy a fluktuáció az ilyen munkahelyeken, ezért kevesebb energiát ölnek a betanításba… de azért egy minimum elvárható lenne egy ilyen magasabb presztizsű hoteltől.

Fru azt is mesélte, hogy rengeteg magyar munkatársa van.. csak azok mind a takarítóként dologoznak. Ő az egyetlen, aki magyarként tud angolul, és a takarító magyarok közül többen is furcsán néztek rá, mikor megtudták, hogy ő magyar, és tud angolul. Az is érdekes, hogy a takarítani jövő magyarok (mármint konkrétan ez a 10-15 ember) itt sem tanul meg angolul. Miért nem? Azért, mert munkaidő alatt is csak egymással beszélnek, nem nyitnak a külföldiek felé (a language barrier miatt), és gyakorlatilag félnének, ha ebből a szerepből ki kellene lépniük. Viszont tény, hogy az itteni minimálbért megkeresve Magyarországra visszatérve (mert ezek az emberek biztosan visszatérnek egyszer) egy stabil egzisztenciát fel tudnak építeni. Hozzáteszem, nekem megvan a véleményem erről a nem asszimilálódó viselkedésről, de természetesen megértem ezeknek az embereknek a motivációit.

Égyi is hasonlóakról számolt be (mármint arról, hogy nincs betanítás), és szerinte is ez azért kicsit felelőtlen egy áruház vezetésétől, hogy például úgy állítják be a kasszába, hogy nem mutatják meg neki, hogy működik pontosan.

Nos, most a magyarokról és a munkáról ennyit, legközelebb remélem, hogy interjúeredményekkel jelentkezem majd.
Illetve tervezek egy postot azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon és itt mennyi pénzből hogyan lehet megélni (reagálván a KSH friss adataira, ami a 2011-es magyarországi létminimumot 83000 Ft környékén határozta meg).

2 Responses to “Munkatapasztalatok – Fru és Égyi”

  1. fru Says:

    azert a helyzet ennel arnyaltabb, tok jo lenne, ha azert ulnek bent, hogy kizarolag embereket kapcsolgassak, sokmindentol megkimelnem magam. Azon kivul most is trainingen ulok es barmikor kerhetek segitseget a duty managertol, szoval nem ekkora gaz.:)

Leave a comment